Alle luiers

Alles over luiers

Welke luiers zijn het beste en welke zijn er? Dat is voor iedereen weer anders. Wij zetten voor je op een rij waar je op kunt letten voordat je luiers aanschaft. Daarnaast leggen wij uit welk type luiers er zijn en welke je precies nodig hebt.

Aangeboden door: Luieraanbiedingen.net

Soorten luiers

Grofweg zijn er vier soorten luiers waar je uit kunt kiezen:

  • wegwerpluiers;
  • herbruikbare / wasbare luiers;
  • luierbroekjes;
  • zwemluiers.

1. Wegwerpluiers

Wegwerpluiers zijn een handige optie voor ouders die op zoek zijn naar gemak en hygiëne. Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van wegwerpluiers, hoe je de juiste maat kiest voor je kind en hoe je het milieu kunt beschermen terwijl je gebruik maakt van wegwerpluiers.

Voordelen van wegwerpluiers

Een van de grootste voordelen van wegwerpluiers is het gemak. Ze zijn gemakkelijk te verwisselen en hoeven niet gewassen te worden, wat tijd bespaart en minder werk betekent voor ouders. Wegwerpluiers zijn ook hygiënischer dan herbruikbare luiers omdat ze na gebruik direct kunnen worden weggegooid.

Wegwerpluiers zijn ook ontworpen om lekkages te voorkomen en de huid van je kind droog te houden. Veel wegwerpluiers zijn gemaakt met absorberend materiaal en zijn voorzien van speciale banden voor een goede pasvorm.

Nadelen van wegwerpluiers

Een van de grootste nadelen van wegwerpluiers is de milieubelasting. Wegwerpluiers zijn gemaakt van niet-biologisch afbreekbare materialen en zijn slecht te recyclen. Dit kan leiden tot vervuiling van de lucht, water en bodem.

Wegwerpluiers zijn ook duurder in aankoop dan herbruikbare luiers. Hoewel de kosten op de lange termijn kunnen worden gecompenseerd door het gemak van het niet hoeven wassen van luiers, kan het in het begin een grotere investering zijn.

De juiste maat vinden

Gelukkig zijn wegwerpluiers in alle kleuren en maten. Ook voor een pasgeborene. Let wel goed op een aantal punten om een miskoop te voorkomen? Luiers zijn van prematuur tot extra large verkrijgbaar. De maat is gekoppeld aan het gewicht van je kink. Hierdoor vind je een lijstje van gangbare maten:

MaatGewicht
Maat 01 – 2,5 kg
Maat 12 – 5 kg
Maat 23 – 6 kg
Maat 34 – 9 kg
Maat 47 – 14 kg
Maat 511- 16 kg
Maat 613- 18 kg
Maat 715+ kg
Maat 8 17+ kg

Zijn er duurzame wegwerpluiers?

Er zijn eco luiers op de markt die minder schadelijk zijn voor het milieu. Er wordt dan geen gebruik gemaakt van chloor, parfum of andere soorten stoffen die de natuur kunnen schaden. Ook is dit beter voor gevoelige babyhuidjes. De luiers bevatten geen plastic, luchtdoorlatend en gemaakt van natuurlijke stoffen. Ze zijn wel duurder. Dit komt door hogere productiekosten en duurdere grondstoffen. Test altijd even of je baby tegen deze luier kunt. Het is niet uitgesloten dat er geen huidirritatie kan optreden.

2. Herbruikbare / wasbare luiers

Wasbare luiers worden steeds meer gebruikt en gaan lang mee. Ze zijn dus een stuk voordeliger dan de wegwerpluiers en heel duurzaam. Mensen vinden het vaak gedoe, maar dit valt in de praktijk wel mee. Een wasbare luier bestaat over het algemeen uit drie onderdelen:

  1. Een inlegvel
  2. Een absorberende binnenkant
  3. Een waterdichte buitenkant

Het inlegvel is een dun vliesje wat je in de luier legt. Poept je kindje, dan vang je het hiermee op. Dit velletje gooi je weg. Het absorberende gedeelte zorg ervoor dat plas wordt opgevangen. Dit is vaak gemaakt van microvezels, katoen, bamboe of hennep. Dit zijn materialen die goed absorberen en wasbaar zijn. Ten slotte heb je nog de buitenkant. Dit is van materiaal gemaakt om doorlekken te voorkomen.

Er zijn verschillende type wasbare luiers op de markt. Het moet wel goed aansluiten anders krijg je ongelukjes. Probeer daarom verschillende merken.

3. Luierbroekje

Luierbroekjes, ook wel pull-up luiers genoemd, zijn een populaire keuze voor ouders van peuters en kleuters. Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van luierbroekjes, hoe je de juiste maat kiest en hoe je luierbroekjes het beste kunt onderhouden.

Voordelen van luierbroekjes

Een van de grootste voordelen van luierbroekjes is dat ze gemakkelijk aan- en uit te trekken zijn, waardoor ze ideaal zijn voor kinderen die zichzelf willen aankleden. Luierbroekjes zijn ook geschikt voor kinderen die zindelijk willen worden, omdat ze meer lijken op echte ondergoed en kinderen zo kunnen leren wanneer ze moeten plassen of poepen.

Luierbroekjes zijn ook vaak gemaakt van zachte, ademende materialen, die comfortabel zijn voor de huid van je kind. Bovendien, luierbroekjes zijn vaak voorzien van stretchy banden, zodat de maat aangepast kan worden aan de groei van je kind.

Nadelen van luierbroekjes

Een van de grootste nadelen van luierbroekjes is dat ze vaak minder absorberend zijn dan wegwerpluiers, waardoor ze sneller vol zijn en dus vaker moeten worden vervangen. Dit kan leiden tot extra kosten.

4. Zwemluiers

Zwemluiers zijn een essentieel onderdeel van de zwemuitrusting voor jonge kinderen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat er wat drijft in het zwembad. Zwemluiers houden alleen de vaste ontlasing vast. Kom weer te weten over zwemluiers en vergelijk direct alle aanbiedingen.